Dorpsplein in Oude Dorp wordt beschermd dorpsgezicht

AMSTELVEEN – De gemeente wil het Dorpsplein in het Oude Dorp (en de directe omgeving van het plein) benoemen tot beschermd dorpsgezicht. 

De gemeente wil de mooiste en meest karakteristieke Amstelveense gebieden behouden voor de toekomst. ‘Juist het plein voor de kerk, en de daaromheen gelegen woningen, spelen een, letterlijk, centrale rol in de geschiedenis van Amstelveen. De aanwijzing tot gemeentelijk beschermd dorpsgezicht is daarom te zien als een ‘erkenning’ en een intentieverklaring: ‘op dit gebied willen we extra zuinig zijn’.

Kerk
Het meest opvallende gebouw aan het Dorpsplein, de Dorpskerk, is al een gemeentelijk monument. De kerk werd in 2011 verkocht voor een bedrag van 740.000 euro.

De raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur vergadert eind november over de aanwijzing tot gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Het verzoek tot aanwijzing van het gebied is al voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Zij hebben positief geadviseerd op aanwijzing van het gebied gemeentelijk beschermd dorpsgezicht.

Bron: Amstelveenz.