Verruiming van openingstijden voor Amstelveense horeca

Newz | 22 Mei 2016

AMSTELVEEN – Ondanks dat burgemeester Mirjam van ’t Veld enkele maanden geleden in commissieverband aangaf absoluut geen voorstander te zijn van de verruiming van openingstijden voor Amstelveense horeca, staat een dergelijke verruiming toch weer op de Amstelveense politieke agenda. 

GroenLinks lanceerde eind vorig jaar bij monde van fractievoorzitter Axel Boomgaars al het idee om bij wijze van proef (pilot) de openingstijden op Uilenstede te verruimen, maar hij kreeg bijzonder weinig bijval. Alleen D66 leek zich er warm voor te maken, maar ook de VVD was fel gekant tegen het plan: een motie die GroenLinks in voorbereiding had werd daarop ingetrokken (te weinig steun) en dus verdween het plan weer in de kast.

Eerdere test faalde
Voor korte tijd, want nu staat het plan wonderwel opnieuw op de agenda van de politieke commissie Algemeen Bestuur en Middelen. Het ligt in de bedoeling toch een pilot te starten waarbij diverse horeca tot 05.00 uur geopend mag zijn in het weekend en op Uilenstede mag ook van donderdag op vrijdag de kroeg langer open.  En dat terwijl burgemeester Van t Veld in december klip en klaar was over verruiming van openingstijden: ze vond het geen goed idee. Temeer omdat een eerdere test met verruiming van openingstijden (met 1 uur)  van het café-restaurant in Uilenstede op een regelrechte deceptie was uitgelopen en leidde tot een toename van allerlei klachten, voornamelijk uit de buurt. Ook had er in de proefperiode een geweldsincident plaats, waardoor de proef  zeer spoedig werd beëindigd.

Politiecapaciteit
Van ’t Veld zei in december ook in andere gemeente slechte ervaringen te hebben gehad met verruiming van openingstijden en in Amstelveen zou de politiecapaciteit zou er niet berekend zijn. ‘We halen ons van alles op de hals,’ aldus Van ’t Veld. Toch is een pilot nu weer geagendeerd in Amstelveen en het heeft er alle schijn van dat de pilot spoedig wordt ingevoerd: er wordt zelfs 50.000 euro uitgetrokken voor extra handhaving. Het extra rondje over de openingstijden verraste ook Axel Boomgaars (GroenLinks), die voorstander is. ‘Ik ben er blij mee, kennelijk wordt er nu toch anders over gedacht,’ zegt hij.

Amsterdam
Doordat Amsterdam de openingstijden per 1 januari heeft verruimd, zou de Amstelveense horeca inkomsten mislopen. Alleen het Amstelveense poppodium (Stadshart) mag langer openblijven in weekeinden en dat zorgt weer voor oneerlijke concurrentie.

Bron: Amstelveenz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *