Museum brengt eerbetoon aan schilder Toon de Haas

Onder de noemer ‘EerbeTOON aan een schilder’ besteedt Museum Jan van der Togt vanaf 31 maart aandacht aan de vorig jaar overleden Amstelveense kunstschilder Toon de Haas.

Overal waar Toon de Haas (1929 – 2015 kwam, was hij het liefst schilderend bezig.’Ik begrijp de dingen die bestaan door ze te gaan schilderen.’ Zo verwoordde hij zijn drijfveer zelf een dag voor zijn overlijden.

De Haas vertrok eind 1955 van Texel en vestigde zich in Amstelveen. Hij was van plan zijn passie voor het schilderen verder te ontwikkelen. Hij ging bij de posterijen werken en werd later een verdienstelijke reclameontwerper werd. Voor de Aalsmeerse Melkcentrale (AMC), die in de jaren zestig de glazen melkfles voor het kartonnen pak inruilde, ontwierp De Haas toentertijd een eigentijds logo in feloranje, waarmee hij het melkpak een hippe uitstraling gaf. Samen met fotograaf en vriend Ferry Herrebrugh voerde hij diverse opdrachten uit voor diverse ondernemingen, waaronder de firma Ulbrich en Van Gelder papier.

Portretten

Hoewel De Haas nog reclameopdrachten kreeg, besloot hij van de ene op de andere dag zich uitsluitend nog aan de schilderkunst te wijden. Tot 2015 was hij dagelijks in zijn atelier te vinden, daar ontving hij graag mensen en werkte hij aan portretten in opdracht. Vanuit een drang bezig te zijn, nodigde hij ook mensen zelf uit voor een portretstudie. Poseren was niet saai, want de schilder werkte snel en had het hoogste woord.

Gedurende enige jaren verschenen in het toenmalige Amstelveens Nieuwsblad portretten van zijn hand, gevolgd door gezichten op Amstelveen, veelal kleurige waterverfkrabbels van straten, parken of gebouwen. De Haas hield van olieverf, maar ook van waterverf en krijt. Van het eiland Texel, waar De Haas geboren en ook begraven is, werden door hem talrijke grotere en kleinere schilderijen en aquarellen gemaakt.

Hij werkte voornamelijk figuratief, maar de overgave aan de verf geeft de voorstelling op doek of papier vaak een haast dromerige vrijheid. Zijn werk is in bezit van particulieren en diverse instellingen, zowel in binnen- als buitenland.

De opening van de tentoonstelling ‘EerbeTOON aan een schilder’ vindt plaats op zondag 3 april om 14.00 uur en wordt verricht door Frits Barend. De expositie is tot en met 22 mei

Museum Jan van der Togt staat aan Dorpsstraat 50. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Voor meer info: www.jvdtogt.nl

Bron: Dichtbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *